Hvad koster det at lade hjemme

Elmåler

Opladning hjemme er en jungle, og om du rammer det rigtige kan være rent held, da priserne ændrer sig hele tiden.

Så det der er godt den ene måned, kan være skidt den næste måned.

Som det var inden Putin gik amok i Ukraine, var elpriserne rimeligt stabile, og det var så nemt at vælge.

Vi valgte Clever da det fulgte med Leafen gratis i 2 år. 

Fra dag et valgte vi introtilbud ved de forskellige leverandører i 6 måneder af gangen. Efter 5 måneder og 1 dag, skiftede vi til den næste.

På den måde havde vi billig strøm til en fast pris, og den var altid billigere end Clevers tilbagebetaling. Så abonnement + strøm fra elselskabet – tilbagebetaling = en pris på 3-500 kr. pr. måned for at kører 4000 km. 

Det var tider, og håber de kommer igen, men tvivler på det.

I 2022 stak det hele jo af, og selv om vi havde en ok pris i efteråret på 3,75 syntes vi stadig det var alt for dyrt.

Så vi skiftede til timeafregning 1/12-2022. Det viste sig at være en god beslutning, indtil videre i hvert fald.

I December kostede vores kWh 1,41 kr., og i Januar 1,45 kr. inkl. alt.

Det koster så at have et abonnement ved Clever. Pt. 649 kr. og fra 1/4-2023 799 kr.

Dertil et eneregitillæg på “Gennemsnitsprisen på el den pågældende måned – 89 øre” X det antal kWh du har ladet ude og hjemme. Den pris kender man først når måneden er gået. Ikke den mest kundevenlige løsning.

Men i Januar gik det lige op. Vi betalte 649 kr. for abonnement. Tjente 120 kr. på prisforskellen på indkøbt strøm – tilbagebetalingen + energitillæg. Vi kom af med 645 kr. for at køre 4500 km.

Så for os er Clever en god løsning, men det er fordi vi kører så utroligt langt som vi gør.

 

 

Rabat på strømmen

Som elkunde kan du få nedsat afgift på alt hvad du bruger ud over 4000 kWh om året.

Man får rabatten dagligt. 4000/365= 11 kWh. De 11 kWh betaler du fuld afgift af. Alt ud over det betaler du 0,08 øre/kWh + afgifter, transport og moms.

Bemærk dog at de første 6 måneder af 2023, betales der kun afgift på 0,08 øre/kWh for alle kunder, uanset opvarmingstype.

For at kunne få denne rabat skal dit hus være elopvarmet. Dvs. at det er el på en eller anden må som er din primære energikilde.

Det kan være varmepumpe, elvarme, jordvarme osv.

For at elselskabet ved hvad du opvarmer med, skal dette registreres i BBR registeret, og det skal du selv sørge for er rettet til.

Få det rettet den dag du får elvarme, da det ikke gælder med tilbagevirkende kraft, ud over en måned. Det er behandlingstiden.

Når det er godkendt af kommunen, smider du lige en mail til din nuværende elleverandør, og så retter de til i systemet.

Dette skal kun gøres en gang. Skifter du elselskab, følger denne oplysning adressen, så det fremadrettet kører automatisk. 

Tjek dog altid din regning, hvis du har fået elvarme, for at være sikker på at det kører som det skal.

Hvilken lader skal jeg vælge

Vores ladeløsning

Ser du bare lidt fjernsyn eller hører radio, er der tilbud på diverse ladebokse, ved snart alle elselskaber.

Priserne varierer meget for selve boksen, og det gør abonnementer også.

Vil du være sikker på at kunne få refusion fra dit elselskab, så SKAL det være en fastmonteret lader. Altså ikke med CEE stik , så man kan tage den med.

Der skal være måler i boksen, som kan fjernaflæses.

Har du fundet en boks, med disse ting, så ring til dit elselskab og hør om det er en de vil godkende, FØR du køber den.

Alle på nær Clever giver kun elafgiften retur. Det er pt. 0,08 øre + moms, som sikkert stiger til 69,7 øre + moms pr 1/7-2023

Nogle udbydere gør sig til i foråret 2022, og refunderer elafgiften, 69,7 øre + moms, du ikke har betalt, i håbet om at du bliver hængende efter 1/7-2023.

Clever tilbagebetaler det som strømmen+afgifter+transport og moms, i pågældende måned har kostet, i gennemsnit, i tidsrummet 23-06.

Hvis du har variabel pris ved din elleverandør, og du kan ramme de billigste tidspunkter på døgnet kan du lade billigere end tilbagebetalingen ,og derved tjene lidt pr. kWh.

Men hvilken lader du skal vælge kan jeg ikke hjælpe dig med. 

Der er mange at vælge imellem, og nogen af dem er en simpel lader som bare overfører noget strøm, og andre kan man se en hel masse oplysninger om, i den tilhørende app. Nogle kan programmeres til hvornår de skal lade. Andre kan ikke.

Så det er op til ens behov, og hvor meget man vil nørde i det, og specielt hvor mange penge man vil bruge på laderen, som afgør det.

Vær også opmærksom på at betaler du abonnement, så er boksen som regel dækket af leverandøren i tilfælde af fejl på den. Undersøg dette inden du laver aftalen.

Du har kun 2 års garanti hvis du selv køber en.

Det er en kæmpe opvejning af fordele og ulemper, og det er individuelt.

Styring af ladning

Du kan styre opladningen af din elbil på flere måder.

Nogle ladebokse har en app tilknyttet, og du kan i den vælge hvornår bilen skal lades.

Andre har ikke apps selv, men kan samarbejde med 3 parts apps, som f.eks. Gridio. 

Clever har deres egen app, hvor de tilbyder intelligent opladning, som betyder at man angiver hvor mange kWh man vil lade, og hvornår bilen skal være klar.

Så udregner den en ladeplan og vælger i billigste timer i det tidsrum den har til rådighed. Vi bruger denne løsning og er rigtig glad for den.

Nogle biler kan man selv sætte en ladeplan i. Når du ved hvor mange % din bil lader i timen på hjemmeladeren, så er det nemt at regne ud hvor mange timer den skal lade, for at være klar igen. Vi bruger denne løsning til Leafen, da den kører så lidt som den gør. Den har en indbygget timer, hvor man bare sætter start og sluttidspunkt.

Man kan også vælge bare at sætte stikket i, og lade bilen lade med det samme, men det kan være en utrolig dyr løsning, da bilen så vil lade uanset prisen på el.

Uddyber dette i næste opslag herunder

Husk dog at sætte bilen til kun at lade til 80%, hvis du kan klare dig med det, da batteriet ikke har det godt med at stå fuldt opladet alt for længe.

Nettarif, hvad er det?

Nettarif

Netttarif er den pris du betaler, for at bruge de kabler, som leverer strømmen til din adresse.

Pr. 1/1-2023 blev den ændret, de sidste steder i landet, så den varierer hen over døgnet.

Man har lavet dette tiltag, for at få folk til at bruge strøm på de billige tidspunkter af døgnet. Du har nok set reklamer for det her under energikrisen.

Du kan se på din elregning, hvem der har kablerne i dit område. På Fyn er det Vores Elnet, der sørger for at det hele virker.

Det har intet med din elleverandør at gøre. De sørger bare for selve strømmen.

Som du kan se på grafen er det billigst om natten fra 24-06, dyrere i løbet af dagen, og sidst på aftenen, og rigtig dyrt fra 17-21.

Årsagen er, at der er et højt forbrug fra 17-21, da rigtig mange laver mad, og det kræver el. Komme vi så alle sammen hjem, og sætter vores elbiler til at lade i det tidsrum, så vil nettet blive overbelastet, med udfald til følge. Det er der ingen af os der gider.

Der er masser af strøm om natten, da mange virksomheder er lukkede, og mange af os sover, så der vil elselskabet gerne have at vi lader, så de kan komme af med strømmen.

Da prisen omkring spisetid er 136 øre på Fyn, og 15 øre om natten, vil det være direkte dumt at lade omkring spisetid.

Hvis vi ladede i de 4 timer, 5 dage om ugen, 11 kWh pr time, ville vores elregning være 4X5x52x(1,36-0,15)X11=13.838 kr. dyrere om året. Det kan man lige så godt spare.

Så 1150 kr. sparet om måneden, skattefrit, ved bare at lægge sin opladning på det billigste tidspunkt, i forhold til de dyreste.

Og det er kun tariffen, så kommer selve udsvinget på elprisen oveni.

Lad senere og spar en masse penge. Det er godt for både din pengepung og samfundet, da der så ikke er brug for så store investeringer i elnettet, og der er kun os elkunder til at betale for det.